Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile cezaevinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. CNN Türk’ün son dakika haberine göre, dün yapılan bu görüşmede Bahçeli’nin, yürütülen sürece katkılarından dolayı Demirtaş’a teşekkür ettiği ifade edildi.
Bu gelişmenin ardından, Demokratik Bölgeler Partisi (DEM) heyeti, İmralı Adası’na bir dizi ziyarette bulunmuştu. Yapılan üçüncü ziyaretin ardından, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın kaleme aldığı mesaj, hem Türkçe hem de Kürtçe olarak kamuoyuyla paylaşıldı.
Öcalan’ın mesajında, örgütün silah bırakması ve kendini feshetmesi yönünde bir çağrı yaptığı belirtilirken, barışçıl ve demokratik bir toplumsal sürecin inşası için yeni bir dilin benimsenmesi gerektiği vurgulandı. Mesajda, “Sayın Devlet Bahçeli’nin çağrısı, Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu irade ve diğer siyasi partilerin olumlu yaklaşımı sayesinde oluşan bu atmosferde, PKK’nın silah bırakması yönünde bir çağrıda bulunuyorum ve bunun tarihi sorumluluğunu üstleniyorum. Günümüz dünyasında, her çağdaş toplumun ve siyasi oluşumun, devlet ve toplumla bütünleşme yönünde adım atması gerekir. Bu çerçevede, kongrenizi toplayarak silah bırakma kararı alın; PKK kendini feshetsin. Ortak yaşama inanan ve bu çağrıya destek veren herkese selamlarımı iletiyorum.” ifadeleri yer aldı.
Bu açıklama, Türkiye’de çözüm süreci ve siyasi dinamikler açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.