Ramazan ayında oruç tutarken akıllara takılan pek çok soru vardır. Bunlardan biri de sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinin orucu bozup bozmadığıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda açıklamalar yaparak Müslümanları bilgilendirmiştir.
Oruçluyken yeme içmenin yanı sıra, keyif verici maddelerden de uzak durulması gerekir. Sigara ve nargile gibi tütün ürünleri de bu kapsamda değerlendirilir. Diyanet’e göre, sigara veya nargile içmek, tütün dumanını vücuda almak, orucu bozan bir eylemdir. Başkasının içtiği sigara dumanına maruz kalmak ise orucu bozmaz.
Sigara veya nargile içerek orucunu bozan kişinin, bu orucu daha sonra kaza etmesi gerekir. Ancak, istemeden başkasının dumanına maruz kalan kişinin orucu bozulmamış sayılır ve kaza etmesi gerekmez.
Diyanet, yaptığı açıklamalarda, orucun temel amacının yeme içme ve keyif verici şeylerden uzak durmak olduğunu vurgular. Tütün ürünleri de bu keyif verici şeyler arasında sayıldığından, sigara ve nargile içmek orucu bozar.