Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. 11 hizmet koluna ilişkin ön görüşmelerin tamamlandığını ve tam müzakere aşamasına geçilmek üzere olduklarını belirtti. Ancak, mevzuata göre sürenin 19 Ağustos’ta sona ermesi gerektiğini, müzakerelerin henüz başlamamış olmasına rağmen bitiş tarihine çok az zaman kaldığını vurguladı.
Yalçın’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle: Takvimin çok dar ve yetersiz olduğunu, görüşmelerin aralıksız devam etmesi gerektiğini söyledi. İlk görüşmenin üzerinden neredeyse 10 gün geçtiğini ve müzakerelerin sona ermesine yalnızca 12 gün kaldığını hatırlattı. Kamu işverenin müzakereye mutlaka bir teklifle gelmesi gerektiğini ve 12 Ağustos tarihini beklememesi gerektiğini, 6 Ağustos’ta teklifin sunulmasının daha uygun olacağını ifade etti. Enflasyon nedeniyle gelir kayıplarının yaşandığını ve alım gücünün son dönemlerin en düşük seviyesinde olduğunu belirtti. Orta vadeli planlara değil, piyasa gerçeklerine göre hareket edilmesi gerektiğini ve Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerinin hiçbir zaman tutmadığını dile getirdi.
Memur-Sen Konfederasyonu, 8. Dönem Toplu Sözleşme için taleplerini daha önce kamuoyuyla paylaşmıştı. Yaklaşık 4 milyon kamu görevlisi ve 2 milyondan fazla kamu emeklilisini ilgilendiren bu süreçte, 2026 ve 2027 yıllarına dair maaş artışı ve sosyal hak talepleri belirlendi.
Memur-Sen, 2026 yılı için 10 bin lira taban aylık, yüzde 10 refah payı, ilk 6 ay için yüzde 25, ikinci 6 ay için yüzde 20 oranında zam talep etti. 2027 yılı için ise 7 bin 500 lira taban aylık, ilk 6 ay için yüzde 20, ikinci 6 ay için yüzde 15 oranında zam istedi. Bu, 2026 için yüzde 88, 2027 için yüzde 47 oranında bir zam talebine denk geliyor.