İtalya, ABD ile Avrupa Arasında Köprü Olmaya Hazır
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, ülkesinin Avrupa ile ABD arasında bir ticaret köprüsü kurmaya hazır olduğunu belirtti.
Tajani, ABD’nin ek gümrük vergileri konusunda ısrar etmesi durumunda buna hazırlıklı olduklarını vurguladı. İtalya’nın ABD ile Avrupa arasındaki gümrük vergisi savaşından kaçınmaya kararlı olduğunu, ancak ABD Başkanı bu yolda ilerlemek isterse, hazırlıksız yakalanmayacaklarını ifade etti.
Tajani, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, Washington’un yeni gümrük tarifelerinin Avrupa ekonomisine zarar vereceğini ve ABD’nin kendi çıkarlarına da ters düşeceğini belirtti.
“Dünyada ABD ve AB kadar bütünleşmiş başka bir ekonomi yoktur” diyen Tajani, iki tarafın da gümrük vergilerinden eşit derecede etkileneceğini vurguladı.
ABD’de faaliyet gösteren Avrupa şirketlerinin 3,5 milyon Amerikalıyı istihdam ettiğini ve Avrupa ile ticaretin doğrudan etkilediği 1 milyon Amerikalı çalışanın bulunduğunu hatırlatan Tajani, ABD’nin yurt dışındaki mallarının üçte ikisinin Avrupa’da olduğunun altını çizdi.
Tajani, ABD ile müzakere edilmesi gerektiğinin altını çizdi ve Trump’ın bu konuda açık kapı bıraktığını belirtti.
Tajani, “Görünüşe göre Trump da müzakere etme niyetinin ilk sinyallerini veriyor. Meksika ile yaşanan müzakere sürecine ve dün varılan anlaşmaya bakın. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki dünyanın tüm ülkeleri, hatta ABD’nin ticareti dahi serbest dolaşımdan beslenir. Ürünlerin, fikirlerin ve insanların serbest dolaşımından. İş dünyasının en son ihtiyaç duyacağı şey hem somut hem de soyut engellerdir” dedi.
Ticarette işbirliğinin önemine değinen Tajani, ABD ile ekonomik ilişkilerin yanı sıra savunma alanında da yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.