enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2796
EURO
50,1445
ALTIN
6.332,32
BIST
12.668,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
10°C
Bursa
10°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
4°C
Salı Açık
6°C

İsrail, Suriye’de 250 ayrı hedefi vurdu: Amaç işgal mi?

İsrail, Suriye’de 250 ayrı hedefi vurdu: Amaç işgal mi?
10.12.2024 08:50
14
A+
A-

İsrail’in Suriye’ye Hava Saldırısı: Güvenlik mi İşgal mi?

İsrail ordusu, Esad rejiminin çöküşünün ardından Suriye’ye tarihinin en büyük hava saldırılarından birini gerçekleştirdi. Ordu, 250’den fazla hedefi vurduğunu açıkladı, bunlar arasında askeri üsler, savaş uçakları ve silah depoları vardı. İsrail basını, operasyonun Suriye’deki tüm hava üslerini kapsadığını söyledi.

Yedioth Ahronoth gazetesi, İsrail’in Esad rejiminin zayıflamasından yararlanarak ülkenin kritik askeri altyapısını hedef aldığını belirtti. Şam, Humus, Hama ve Dera gibi büyük şehirler saldırıların hedefi oldu. Görgü tanıkları, saldırıların şiddetli sarsıntılara neden olduğunu söyledi.

Lübnanlı basın kuruluşu Al-Mayadeen, yerel kaynaklara dayanarak İsrail’in Suriye’nin batısındaki yedi kasabayı işgal ettiğini bildirdi. İsrail tanklarının Şam’ın çok yakınında görüldüğü aktarıldı.

Güvenlik mi İşgal mi?

İsrail, saldırılarıyla Esad rejiminin askeri varlığını yok etmeyi amaçladığını söyledi. Ordunun yüzlerce savaş uçağı ve insansız hava aracı kullandığı ve yaklaşık 300 hedefi vurduğu bildirildi.

İsrail, aynı zamanda Golan Tepeleri’nin Suriye tarafını işgal etti ve orada bir tampon bölge oluşturdu. Başbakan Netanyahu, işgalin “geçici emniyet tedbiri” olduğunu söyledi. Ancak daha sonra, 1967’den beri İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nin “sonsuza dek İsrail’in parçası” olacağını iddia etti.

Netanyahu, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki varlığının ülkenin güvenliğini ve egemenliğini garanti altına aldığını öne sürdü. İsrail Savunma Bakanlığı, zırhlı araçların tampon bölgeye konuşlandığını gösteren görseller paylaştı.

YPG/PKK Ayrıntısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki eylemlerinin ortaya çıkan güvenlik boşluğuna bir yanıt olduğunu söyledi. Miller, “Suriye ordusunun mevzilerini terk etmesi, terörist gruplar için bir fırsat yarattı ve bu da İsrail’i tehdit ediyor” dedi.

Bununla birlikte Miller, İsrail’in hareketlerinin geçici olduğunu vurguladı ve 1974’teki Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması’na desteğini yineledi.

Bölgesel ülkeler İsrail’in askeri eylemlerini kınadı. Ancak ABD, İsrail’in güvenlik endişelerini anladığını ifade etti. Miller, “Bölgede istikrar sağlanması tüm taraflar için faydalıdır” dedi. ABD, ayrıca, Suriye’nin kuzeyinde YPG/PKK ile iş birliğine devam ettiğini açıkladı.

ABD, YPG/PKK’yı IŞİD’e karşı “hayati bir ortak” olarak görüyor ve iş birliğinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Ancak bu iş birliği, Türkiye’nin bölgedeki gerilimleri artıran bir politika olduğunu uzun süredir eleştirdiği bir durum.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.