Türkiye'de yaşayan Suriyeliler, 61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasını sevinçle karşılarken, ülkenin gündeminde de yaklaşık 3 milyon Suriyelinin ülkelerine geri dönüp dönmeyeceği var. Haber ajansları "sınırda yoğunluk" haberlerini paylaşırken, Suriyelilerin kesin dönüşü mümkün olabilir mi?
Suriyeliler, Öncüpınar, Cilvegözü ve Yayladığı Hudut Kapısı'nda ülkelerine gitmek için bekliyorlar. Sırada bekleyenlerin çoğunluğunu erkeklerin oluşturması ve sırt çantalarıyla ülkelerine dönmeleri dikkat çekerken, "Suriyeliler gerçekten kesin dönüş mü yapıyor?" sorusunu akıllara getiriyor.
SÖZCÜ TV yayınına katılan SÖZCÜ yazarı Nedim Türkmen, "Adamların elinde ne valiz var ne bir şey var. Büyük bölümü de yağmaya gidiyor herhalde" yorumunu yaptı.
Uluslararası İlişkiler ve Strateji Uzmanı Dr. Naim Babüroğlu ise, "Hataylı olduğum için oradaki basını ve devletin resmi kaynaklarını aradım. Ailelerini bırakıyorlar, aileden bir kişi karşıya geçiyor. Evleri nasıl, durumları nasıl, gidilecek mi diye bakanlar var. Aileler Türkiye'de" dedi.
Erdoğan'dan Sığınmacı Açıklaması: Geri Dönüşler de Artacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası Suriyelilerin dönüşlerine dair şunları söyledi:
- "Suriye'de zalim Esed rejimiyle beraber ülkemizde mülteci düşmanlığını körükleyen necis zihniyette kaybetmiştir."
- "Suriye'yi etkisi altına alan kuvvetli değişim rüzgârının başta muhacirler olmak üzere tüm Suriye halkı için hayırlı sonuçlara vesile olacağına inanıyorum."
- "Suriye istikrara kavuştukça inşallah gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşler de artacaktır."
Erdoğan, "Suriyeli kardeşlerimizin 13 yıldır süren vatan hasreti, inancım ve duam odur ki, artık yavaş yavaş son bulacaktır. Bunun şimdiden emarelerini görmeye başladık" diye ekledi.
11 Yıl Sonra Yayladağı Hudut Kapısı Açıldı
Erdoğan, "Yığılmaları önlemek ve trafiği kolaylaştırmak amacıyla Yayladağı Hudut Kapısı'nı da geçişlere açıyoruz" dedi.
Bakan Yerlikaya'dan Açıklama
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bizim sınır kapılarımızda gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler için günlük kapasitemiz 3 bin civarındaydı. Günlük 350-400 kişi geçtiği için bu kapasite yeterliydi. Ancak geçiş sayıları artabileceği için bunu şimdi 15-20 bin kapasiteye çıkardık" diye konuştu.