Yunanistan Parlamentosu, 159 oyun desteğiyle 2025 bütçesini onayladı. Savunma harcamalarına ilişkin oylamada, büyük bir uyum sağlandı.
Milletvekillerinin ezici çoğunluğu (%92), yıllık bütçenin %3,5’inin savunma bütçesine ayrılmasını onayladı. Sol partiler bile destek verdi. NATO, Yunanistan’ı bu kararı için tebrik etti.
Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’den gelen tehditlere işaret ederek Yunanistan’ın “gerçek ve mevcut bir tehdit”le karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.
Dendias, Ankara’nın Ege Denizi’ndeki deniz sınırlarını genişletmesi durumunda savaş nedeni sayılacağı yönündeki açıklamalarına dikkat çekti.
Türkiye’nin savunma harcamalarının Yunanistan’dan 14 kat fazla olduğuna dikkat çeken Dendias, Yunan ordusunun geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
“Ülkeyi yeni bir çağa taşıyacak yeni bir yaklaşım gerekli. Bu yaklaşım yeni bütçemizde saklıdır” diye ekledi.
Yunanistan, NATO’nun 2014’te belirlediği GSYİH’nın %2’si oranında savunma harcama hedefine düzenli olarak ulaşan ülkeler arasında yer alıyor. 2019’da 3,5 milyar avro harcayan Atina’nın bu rakamı 2025’te 6,1 milyar avroya çıkarması bekleniyor.
Başbakan Kyriakos Mitsotakis, muhalefetin savunma bütçesine verdiği destekten övgüyle bahsederek bu rakamların “Yunanistan’ın bölgesel güvenliğe bağlılığını gösterdiğini” söyledi.
Savunma harcamalarına muhalefet partilerinden de destek olması, partiler arası geniş bir uzlaşmanın işareti olarak görülüyor.
Syriza lideri Sokrates Famellos, hükümetin planladığı silahlanma programları konusunda çekinceleri olduğunu ancak mevcut durumun farkında olduklarını vurguladı.
Yunanistan’ın, İsrail ile 2 milyar dolarlık bir hava savunma ve füze kalkanı geliştirmek için müzakerelere başladığı belirtiliyor.