Audi, Bugatti, Seat, Skoda ve Porsche gibi markaların sahibi olan Volkswagen Grubu, 2024 yılı finansal performansını açıkladı. Geçen yıl 322,28 milyar avro olan satış gelirleri, bu yıl yüzde 0,7’lik bir artışla 324,65 milyar avroya yükseldi. Ancak, faaliyet karı yüzde 15,4 düşüşle 19,06 milyar avroya inerken, net kar da yüzde 31’lik bir azalışla 12,4 milyar avro olarak gerçekleşti.
Volkswagen’in kar marjı, 2023’teki yüzde 7 seviyesinden 2024’te yüzde 5,9’a geriledi. Bu düşüşün başlıca nedenleri arasında Çin pazarındaki satışların azalması, yeniden yapılandırma giderleri ve Brüksel’deki Audi fabrikasının kapanması yer alıyor.
Avrupa ve Çin gibi önemli pazarlardaki satışlardaki düşüş, Volkswagen’in üretim hacmini de etkiledi. Grup, geçen yıla göre yüzde 3,11’lik bir azalışla toplam 9,037 milyon araç teslimatı gerçekleştirdi. Bu yıl 30 yeni model piyasaya sürmeyi planlayan şirket, 2024 yılı için satışlarda yüzde 5’e varan bir artış bekliyor.
Volkswagen yönetimi, hissedarlara dağıtılacak temettü miktarının 2023’e kıyasla yüzde 30 azaltılmasını önermeyi planlıyor. Almanya’daki yaklaşık 120 bin çalışanın 2024 yılı ikramiyesi ise yüzde 1,4’lük bir artışla 4 bin 799 avro olarak belirlendi.
Önemli tasarruf önlemleri alan Volkswagen, yatırımlarını finanse etmek ve araç başına karlılığı artırmak amacıyla Almanya’da 35 bin çalışanın işine son vermeyi düşünüyor.