Bakan Uraloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4,5G teknolojisinin hizmete girişinin üzerinden 9 yıl geçtiğini belirtti. Türkiye’de dijital mobil hizmetlerinin 1994 yılında 2G ile başladığını hatırlatan Uraloğlu, Turkcell ve Telsim (şimdiki Vodafone) ile başlayan bu hizmete 2001’de iki operatörün daha (Aria ve Aycell) eklendiğini ve daha sonra bunların Avea (şimdiki TT Mobil) adı altında birleştiğini ifade etti.
2009 yılında gerçekleştirilen 3G yetkilendirmesiyle üç operatörün mobil genişbant internet hizmetini ülke genelinde yaygınlaştırdığını belirten Uraloğlu, “Sonrasında dünyada LTE teknolojisiyle 4G hizmetleri başladı. Ülkemizde de bu hizmeti yetkilendirmek için çalışmalar yapıldı ve 4G’den (LTE) daha yüksek veri hızları sunabilen LTE Advanced teknolojisine dayalı 4,5G hizmeti ihalesinde mevcut üç operatöre frekans bantları tahsis edildi. İhale 26 Ağustos 2015’te gerçekleşti ve hizmet 1 Nisan 2016’da başladı.” şeklinde konuştu.
4,5G teknolojisinin sunduğu avantajlara değinen Uraloğlu, 3G’ye kıyasla çok daha hızlı veri ve internet bağlantısı, düşük gecikme süresiyle kesintisiz iletişim, yüksek görüntü kalitesi, daha geniş kapsama alanı, bulut bilişim teknolojisinin kullanımı, gerçek zamanlı veri paylaşımı, hızlı ve kaliteli video/telekonferans, gelişmiş multimedya entegrasyonu, verilere uzaktan erişim, maliyet tasarrufu, kaynakların verimli kullanımı ve zaman kazanımı gibi faydalar sağlandığını vurguladı. Türkiye’deki toplam 94 milyon 495 bin 554 mobil abonenin 87 milyon 537 bin 163’ünün 4,5G abonesi olduğunu belirten Uraloğlu, Eylül 2024 sonu itibarıyla cihazı ve SIM kartı 4,5G’ye uygun abone sayısının 72 milyon 521 bin 661, 4,5G uyumlu cihaz sayısının ise 75 milyon 340 bin 251 olduğunu açıkladı.
4,5G yetkilendirmesinde operatörlere getirilen yerli malı ürün kullanma zorunluluğuyla yerli ve milli mobil teknoloji ekosisteminin oluşturulmasının hedeflendiğini belirten Uraloğlu, şebeke yazılım ve donanım yatırımlarının birinci yıl için en az yüzde 30’unun, ikinci yıl için en az yüzde 40’ının, üçüncü yıl ve sonrasında ise en az yüzde 45’inin yerli malı belgeli ürünlerden, ayrıca en az yüzde 10’unun da Türkiye’deki KOBİ’lerden karşılanması zorunluluğu getirildiğini bildirdi.
Bu yıl ihalesi yapılıp gelecek yıl hizmete sunulması planlanan 5G teknolojisinin 4,5G’den 10 kat daha hızlı internet ve düşük gecikme süresi sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, mobil iletişimde yeni bir dönemin kapılarını aralayacak olan 5G’nin endüstriyel dönüşümden bireysel kullanıcı deneyimine kadar pek çok alanda önemli değişiklikler yaratacağını söyledi. Hazırlıkları devam eden 5G yetkilendirme çalışmalarında yerlilik oranının daha yüksek olması için Bakanlık ve ilgili kurumlar arasında koordinasyonlu çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.