2024 yılında Türkiye’de fıstık üretimi %117,6 artışla 383 bin tona yükselerek tarihi bir rekor kırdı. Şanlıurfa, 179 bin tonluk üretimle başı çekti.
Ülkemizde 87 milyon 100 bin fıstık ağacı bulunuyor ve bunların yaklaşık 31 milyon 931 bini Şanlıurfa’da. Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, 2024’ün son 25 yılın en verimli yılı olduğunu belirterek, üreticilerin emeğinin altını çizdi. Akbaş ayrıca, 2025’in fıstık üretiminde düşük verimli bir yıl (yok yılı) olabileceğini, ancak verilen eğitimlerle bu döngüyü kırıp her yılı verimli hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
2025 yılı için Türkiye genelinde 175-180 bin ton, Şanlıurfa’da ise 80 bin ton civarında fıstık üretimi öngörülüyor.
Çerezden tatlı ve yemeklere kadar geniş bir kullanım alanı olan fıstık, büyük bir pazar potansiyeline sahip. 2024’te Türkiye, fıstığı 96 ülkeye ihraç ederek 229 milyon 777 bin dolar gelir elde etti. Uzmanlar, 2025’te ihracatın daha da artmasını bekliyor.
Fıstık üretimindeki bu önemli artış, Türkiye’nin dünya pazarındaki konumunu güçlendirmesi açısından büyük önem taşıyor.