Taşıt Saltanatı: Enflasyon Altında Zam Yapılıyorken 2.262 Yeni Araç Alınıyor
Enflasyonu düşürme iddiasıyla vatandaşların kemerlerini sıkarken, maaşlara enflasyonun altında zam yapan iktidar, taşıt saltanatından vazgeçmiyor. 2025 yılı yatırım programına göre, bu yıl 39 kamu kurumu toplamda 2.262 araç satın alacak. Yeni araçlar için bütçeden 6 milyar 683 milyon lira ödenecek. Araç başına ortalama maliyet, lüks makam araçları, zırhlı araçlar ve otobüs gibi büyük araçlar nedeniyle 2 milyon 955 bin lira olacak.
Yatırım Programına Dahil Olmayan Araçlar
Yatırım programında yer alan 2.262 araca ek olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla alınacak 500 araç ve üniversitelerle diğer kurumların alacağı 426 araç dahil değil. Bu araçların özellikleri ve maliyetleri yatırım programında yer almadığından, bütçeye getireceği ek yük bilinmiyor. Ancak her aracın diğerleri gibi ortalama 2 milyon 955 bin liraya satın alınacağı varsayıldığında, ilave maliyet 2 milyar 736 milyon lira olarak hesaplanıyor. Böylece, toplam araç harcaması 9 milyar 420 milyon liraya ulaşacak.
Kamu Kuruluşlarındaki Araç Filosu
Kamu kurum ve kuruluşlarının garajında halihazırda 111 bin 599 taşıt bulunuyor. Bu rakama kiralık araçlar dahil değil. Araçların 106.363’ü genel bütçeli kamu idarelerine, 5.136’sı özel bütçeli idarelere, 100’ü ise düzenleyici ve denetleyici kurullara ait. En çok araç güvenlik ve sağlık birimlerinde bulunuyor. Bakanlar ve üst düzey yöneticiler genellikle Mercedes ve Audi marka lüks araçları kullanıyor. Yerli üretim TOGG ise kamu kurumlarında beklenen ilgiyi görmedi.