Deprem Harcamalarında Fark
6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremlerinin ardından 2024 bütçesinde deprem için 906,5 milyar TL ödenek ayrılmıştı. Ancak bütçenin şehircilik ve afet yönetimi kaleminden ayrılan 11 aylık 212,2 milyar TL’lik ödenekten yalnızca %23,4’ü kullanıldı. Yaklaşık 700 milyar TL’lik ödenek ise harcanmadı.
2023 yılında bu kalemden 894,9 milyar TL harcama yapılmıştı. Yetkililer, 9 trilyon TL’yi aşan harcamaları ve 1,3 trilyon TL’lik bütçe açığını deprem harcamalarıyla açıklasa da 2024 bütçesinde deprem harcamalarının payı %2,3’te kaldı.
TEPAV, bütçe verilerini değerlendirdiği raporunda ödenek ve harcama arasındaki farka dikkat çekti. Raporda, “Açık olan konu deprem harcamalarında tasarruf edilmeye ve/veya dönemsel kaydırma yapılmaya çalışıldığıdır” denildi.
Depremzedelere verilen ödeneğin üçte ikisi kullanılmazken, Cumhurbaşkanlığı’na ayrılan 5,4 milyar TL’lik ödeneğe rağmen bütçeden 9,1 milyar TL harcandı. Bütçenin 11 aylık faiz gideri ise 1 trilyon 195 milyar TL oldu.