enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2788
EURO
50,2872
ALTIN
6.420,76
BIST
12.569,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
10°C
Bursa
10°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
4°C
Salı Açık
6°C

Son dakika… Trump duyurdu: Gazze’de ateşkes sağlandı

Son dakika… Trump duyurdu: Gazze’de ateşkes sağlandı
15.01.2025 21:53
42
A+
A-

ABD’nin Seçilmiş Başkanı Trump, İsrail-Hamas Ateşkesini Açıkladı

20 Ocak’ta görevi devralacak ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, İsrail ve Hamas arasında uzun süredir müzakere edilen ateşkes konusunda açıklama yaptı.

Trump, Truth Social’daki açıklamasında, taraflar arasında bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. “Orta Doğu’da esirler konusunda anlaşma sağlandı. Kısa sürede serbest kalacaklar. Teşekkürler” ifadelerini kullandı.

Trump daha sonra ateşkes anlaşmasını 5 Kasım 2024’teki başkanlık seçimlerine bağladı. Yönetiminin “barış arayışında” olduğunu ve bunu tüm dünyaya göstereceğini belirtti.

Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’a teşekkür eden Trump, İsrail ve müttefikleriyle Gazze’nin teröristler için güvenli bir sığınak olmaması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

İbrahim Anlaşmaları’nı genişleteceklerini belirten Trump, anlaşmanın “Amerika ve hatta dünya için gerçekleşecek harika şeylerin sadece başlangıcı” olduğunu söyledi.

Kendisinin ateşkeste “büyük” bir payı olduğunu savunan Trump, “Daha Beyaz Saray’a gelmeden bu kadar çok şey başardık. Beyaz Saray’a geri döndüğümde olabilecek harika şeyleri bir hayal edin” dedi.

İsrail Kabinesi Ateşkes İçin Toplanıyor

İsrail’in dar güvenlik kabinesinin, Gazze’deki ateşkes ve esir takası anlaşmasını onaylamak için yarın toplanacağı bildirildi.

Anlaşmanın Ayrıntıları

Reuters, anlaşmanın detaylarını şöyle aktardı:

  • Ateşkes devam ettiği sürece her gün 50’si yakıt taşıyan 600 kamyon yardım Gazze’ye girecek.
  • İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana gözaltında tutulan 19 yaş altı tüm Filistinli kadın ve çocukları serbest bırakacak.
  • Hamas, anlaşmanın ilk gününde 3 rehineyi serbest bırakacak. İlk aşamada toplam 33 İsrailli rehine serbest kalacak.
  • İsrail, her sivil rehineye karşılık 30, her İsrailli kadın askere karşılık 50 Filistinli tutuklu serbest bırakacak. Bu, 1000’den fazla Filistinli tutuklunun serbest bırakılması anlamına geliyor.
  • Anlaşmanın ilk aşamasında İsrail güçleri Gazze’den kademeli olarak çekilecek ve yerinden edilmiş Filistinliler bölgeye geri dönecek.
  • Ateşkesin 16. gününde tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve İsrail ordusunun tamamen çekilmesi amacıyla anlaşmanın sonraki aşamaları için görüşmelere başlanacak.
Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.