YİD Projelerinde İşletme Süreleri Uzatılabilir
Köprü, tünel ve otoyol projelerinde kullanılan Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinde işletme sürelerine ilişkin tartışmalar sürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, süreler dolduğunda projelerin yeniden ihaleye çıkarılabileceğini ve şirketlerin işletmeye devam edebileceğini söyledi.
Bu açıklamaya tepki gösteren CHP Milletvekili Mustafa Sarıgül, bunun şirketlerin ayrıcalığını artıracağını savundu. Vatandaşların projelerin kamuya devredilmesini beklediğini belirtti.
Sarıgül, Göcek Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde verilen imtiyazları örnek gösterdi. Göcek Tüneli’nin devamı olan Göcek 2 Tüneli’nin devlet tarafından yapılarak Göcek 1’i işleten şirkete verildiğini, işletme süresinin tahkim yoluyla 2030’a çıkarıldığını ifade etti.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 2024’te kamuya devredilmesi gerekirken maliyet artışları gerekçesiyle işletme süresinin 4 yıl uzatıldığını ve köprüye bugüne kadar maliyetinin 4 katından fazla ödeme yapıldığını söyledi.
Dünyada Türk Müteahhitler Öne Çıkıyor
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin YİD projelerinde 43 Türk müteahhidin bulunduğunu ve bu sayının dünya genelindeki 250 müteahhitten biri olduğunu belirtti. Uraloğlu’na göre, bugüne kadar yapılan 38 YİD projesinde işletme süreleri bittikten sonra projeler yeniden ihaleye çıkarak şirketlerin işletmeye devam etmesine olanak sağlanabilir.
Sözleşmeler gereği Osmangazi Köprüsü 2036’da, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2028’de, Avrasya Tüneli 2042’de, Çanakkale Köprüsü 2034’te, Zafer Havalimanı 2044’te ve Ankara YHT Garı 2037’de kamuya devredilmesi öngörülüyor.