enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2761
EURO
50,2482
ALTIN
6.395,81
BIST
12.456,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
10°C
Bursa
10°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
4°C
Salı Açık
6°C

Saray, ‘Kürt sorunu’ yerine o kavramı mı düşünüyor?

Saray, ‘Kürt sorunu’ yerine o kavramı mı düşünüyor?
26.01.2025 12:57
45
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Devlet ve Kürtler” başlıklı yazısında “Kürt sorunu” yerine yeni bir kavram önerdi. Uçum’a göre devlet, “mesele” olmaktan çıkan “Kürt sorunu” ile ilgili olarak artık “konu” yaklaşımını benimsiyor.

Uçum, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye’nin Kürtleri için bir Kürt sorunu teşhisi koymuyor. Kırk yıllık terör sorunu, Türkiye’nin Kürtlerini de bölgedeki tüm Kürtleri de istismar eden emperyalist bir operasyondur ve asla Kürt sorunu olarak tanımlanamaz” dedi.

Uçum, devlet ile Kürtler arasındaki ilişkinin “sorunlar değil konular” olduğu yeni bir aşamaya girdiğini vurguladı ve bu konuları şöyle sıraladı:

  • Ayrılıkçı eğilimlerin yok edilerek Kürtlerin devletle bütünleşmesi
  • Kürtlerin Türkiye’nin demokratik gelişimine sorumluluk alması
  • Kürtçenin özgürleştirilmesi ve gerçek benliğine kavuşturulması

Uçum, terörsüz Türkiye hedefine ulaşmanın bu konularda ilerleme kaydetmek için temel koşul olduğunu ve silah bırakma çağrısının şartsız olması gerektiğini belirtti.

Uçum, “Türk milletinin ve Türk vatandaşlığının Kürtleri kapsadığı gerçeği daha belirgin hale geldi. Hukukumuz, vatandaşlığı hukuki bir bağ olarak düzenler ve vatandaşlıkta hiç bir farklılık dikkate alınmaz” dedi.

“Türkiye’nin Kürtleri, cebindeki nüfus cüzdanını gururla taşıyor ve bu ülkenin gerçek eşit vatandaşı olduğuna kalpten inanıyor. Türkçenin egemen ve tek resmi dil olması gerçeğine de Kürtler daha fazla sahip çıkıyor” diye ekledi.

Uçum, “Türkiye’yi bölme hedefli emperyalist projeler tasfiye ediliyor. Terörsüz Türkiye bir başlangıç, hem Türkiye hem de bölge için yeni bir dönem başlatacak” dedi.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.