enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2746
EURO
50,1792
ALTIN
6.387,33
BIST
12.668,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
11°C
Bursa
11°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
3°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
4°C

Otomotiv devini çaresiz bırakan çip savaşları

Otomotiv devini çaresiz bırakan çip savaşları
18.11.2025 18:39
6
A+
A-

Konuya dair bilgi sahibi bir haber kaynağına göre, çip tedarikindeki aksamanın yurt içindeki faaliyetlerini etkilemeye devam ettiğini belirten Nissan, Kyushu tesisinde yapılan üretimi gelecek hafta 1,400 araç azaltacak.

Hollanda hükümeti, Nexperia’nın Çinli sahibi Wingtech’in 600745.SS şirketin teknolojisini çaldığını öne sürerek Nexperia’ya 30 Eylül’de el koymuş ve Genel Müdür Zhang Xuezheng’i işten çıkarmıştı. Çin Ticaret Bakanlığı ise 4 Ekim’de Nexperia’nın Çin’deki biriminin ülke dışına çip satmasını yasaklamıştı.

Anlaşmazlık, küresel otomotiv endüstrisinde tedarik zinciri kesintilerine ilişkin endişeleri arttırdı. Nexperia, teknik olarak sofistike olmayan fakat büyük miktarda ihtiyaç duyulan temel çiplerin küresel çapta en büyük üreticilerinden biri.

Şu anda Hollanda hükümetinin kontrolü altında olan Nexperia, otomotiv endüstrisi ve elektronik sektöründe yaygın olarak kullanılan çipleri Hollanda’da üretiyor. Bu çiplerin büyük bir kısmı Çin’de monte ediliyor ve çoğunlukla dağıtıcılara satılıyor.

BU MODELLERİN ÜRETİMİ AZALTILDI

İsminin açıklanmasını istemeyen bir haber kaynağı, geçen hafta da üretimini 900 araç azaltan Nissan’ın bugünkü kararla Serena minivanları ve Rogue SUV modellerinin üretimini azaltacağını söyledi.

Nissan Motor 7201.T çip arzı istikrar kazandığında araçların teslimatlarındaki gecikmeyi en aza indirmeye çalışacağını ifade etti.

Öte yandan üretim kesintisi Japon şirket için kötü bir zamana rastladı. Nissan ay başında açıkladığı bilançosunda bu yılın ilk yarısında Japonya’daki perakende satışlarının yüzde 16.5 düştüğünü duyurmuştu.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.