Müsiad Şube Başkanı tutuklandı. Fabrikadaki patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla fabrikanın sahibi 2 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Jandarma ekiplerince gözaltına alınan fabrika sahipleri Ali Rıza Coşkun ve Yaşar Coşkun İlçe Jandarma Komutanlığına götürülmüştü.
Şüphelilerden baba Ali Rıza Coşkun adli kontrol şartıyla serbest bırakılması, oğlu Yaşar Coşkun de tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimlğe sevk edildi. Şüphel Yaşar Coşkun. “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan tutuklandı, Ali Rıza Coşkun adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada dört işçi hayatını kaybetti, 118 işçi de yaralandı. Hastaneye kaldırılan 118 işçiden 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi sürüyor.
Patlamanın ardından fabrika sahibi Yaşar Coşkun’a destek vermek için MÜSİAD Genel Başkanı ve Şube Başkanları Sakarya’da bir moral yemeği düzenledi. Görüntüleri sosyal medyada paylaşan MÜSİAD Bursa Şubesi tepkilerin ardından paylaşımı kaldırdı.
Fabrikada daha önce 7 patlama daha yaşandığı ve ismini değiştirerek faaliyetlerine devam ettiği ortaya çıktı.
Sakarya’nın Hendek ilçesinde facianın yaşandığı Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın 2011 yılına kadar meydana gelen ve 3 kişinin ölümüne yol açan 7 patlama sonrasında Kocaeli Çalışma Bölge Müdürlüğü iş müfettişleri tarafından kapatıldığı öğrenildi. Fabrika birkaç ay içerisinde eksiklerini giderdikten sonra isim değiştirerek yeniden açıldı.
HASTANEDE TEDAVİ GÖREN İŞÇİ YAKINI: İŞÇİNİN CANI UCUZ, ÇÜNKÜ DEVLET PATRONDAN YANA
İŞÇİLER: 4 GÜNDÜR ISINMA YAPIYOR DİYE UYARIYORDUK
Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası yaralanan işçileri CHP heyeti ziyaret etti. İşçiler fabrikadaki mallarda ısınma olduğunu ve bu konuda 4 gündür uyarı yapmalarına rağmen önlem alınmadığını söyleyerek, “Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler” dediler.
İşçilerden Nuray Cihangir olay hakkında şunları söyledi:
“Patlama üretim sırasında olmadı, arka depoda olmuş. Depolara konulan mallardandır. Isındıkları için. İşçide şu an bir hata yoktur. Mallarda ısınmamız vardı, 4 günden beri ben malları dışarı serdim. Söylüyordum içeriye. Malların dışına kağıttan bir jelatin sarılır. O jelatin mallara ısınma yapmış. 4 gündür söylüyordum ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum. Benim bölümümde ölüm yok. Bütün bölümleri uyarıyordum, kapının önüne bir karton bir şey koymayın da her an kaçabilelim. Patronum da şimdi hakkını yemeyelim, o bile diyordu: ‘Dikkat edin, dışarı atılmalı. Az getirttirin.”
Ağır yaralı başka bir kadın işçi ise patlamayı görmediğini ve yanlış tarafa kaçtığını belirtirken, refakatçisi işçilerin sürekli üretim yerindeki sıcaklık konusunda uyarıda bulunduğunu açıkladı.
‘ÇALIŞMAMIZ İÇİN BASKI YAPIYORLARDI’
13 yıllık çalışan Kesiban Yolcu da fabrikada mallardaki ısınmadan bahsederek, “Malları ısınma yapıyor diye dışarı sermişler. Bunlar patladı diyorlar ama patlasa dün patlardı. Üretim bölümünden çıktığını tahmin ediyorum. Isınma vardı orada. Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler” dedi. Sendikaları olmadığına dikkat çeken Yolcu, “Çalışmamız için çok baskı yapıyorlardı. Mal çıkacakmış” diye vurguladı.
Sağlık Bakanı Koca, Sakaryalıları uyardı! ’12 saat dışarı çıkmayın’
PATLAMADA EŞİNİ KAYBEDEN SALİH ÇELİK: BÜYÜK PATRON ÖLMEDİ
Patlamada eşini kaybeden Salih Çelik: “Hakkını ararsan böyle. Biz acısını çekeriz. İki oğlum var. Bize kim bakacak? Büyük patronlar ölmedi. Bir Allah’ın kulu telefon açmadı. Başınız sağolsun demiyorlar. Onlar kendi malının peşinde. Benim eşim ölmüş. Kendi acımızla kavruluyoruz” diye sitem etti.