enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,1895
EURO
50,2979
ALTIN
6.410,91
BIST
12.456,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
11°C
Bursa
11°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
3°C

Kalbinize çok iyi bakın!

Kalbinize çok iyi bakın!
12.04.2025 10:54
33
A+
A-

Beykoz Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Kasap, Kalp Sağlığı Haftası sebebiyle artan kalp hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık üçte birinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını belirten Dr. Kasap, her yıl 18 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiğini ve bu sayının 2030’da 23 milyona ulaşmasının beklendiğini söyledi. Üstelik bu ölümlerin %30’unun alınabilecek önlemlerle engellenebilir olması dikkat çekici.

Türkiye’de ise 2017 TEKHARF çalışması ve 2023 TÜİK Nüfus İstatistikleri’ne göre yaklaşık 5 milyon kalp hastası olduğu tahmin ediliyor.

Dr. Kasap, kalp damar hastalarının yarısında ilk belirti kalp krizi olabileceğine dikkat çekerek, kalp hastalığı risk faktörlerini bilmenin önemini vurguladı. Ailede 65 yaş altı kalp hastalığı öyküsü, diyabet, obezite, insülin direnci, sigara kullanımı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, stres ve yaşın başlıca risk faktörleri arasında olduğunu belirtti. Kadınların erkeklere göre daha az risk altında olduğunu ancak sigara kullanımı veya menopozun bu avantajı ortadan kaldırdığını da ekledi.

Kalp hastalıklarındaki artışın en büyük sebebi, sağlıksız yaşam tarzı. Hareketsiz yaşam, kötü beslenme, stres ve zararlı alışkanlıklar, obezite, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörlerini tetikliyor. Bu faktörlerin artmasıyla kalp hastalıkları da artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Kovid-19’un damar iç duvarına zarar vererek kalp damar hastalıklarında artışa neden olduğunu belirten Dr. Kasap, aşıların aksine kalp hastalıklarından koruduğunu vurguladı.

Kalp hastalıklarının en yaygın belirtisi olan göğüs ağrısının (anjina pektoris) göğüs ortası ve solunda, sol omuza, kola ve alt çeneye yayılabilen, baskı, sıkışma, yanma hissi şeklinde tarif edilebileceğini belirten Dr. Kasap, bu tür ağrıların yanı sıra nefes darlığı, erken yorulma, çarpıntı ve bacaklarda şişlik gibi belirtiler görüldüğünde kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini ifade etti.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.