Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yıl sonuna yaklaşılırken altın, dolar ve euronun durumunu değerlendirdi.
Borsa İstanbul endeksi 10 bin 58 puandan kapandı ve 10 bin puan seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Memiş, kısa vadede 9 bin 900-10 bin 400 puan aralığının takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Döviz kurları genel olarak yükseliş eğiliminde. Euro/Dolar paritesi geri çekildiğinden, euro TL kuru dolara karşı bir miktar değer kaybetti.
Dolar kuru 34,95 lirada ve 35 lira sınırına yaklaştı. Memiş, doların yılı 35 lira üzerinde tamamlamasının sürpriz olmayacağını vurguladı. Baskılanan bir kur olduğunu ve gerçek değerinin 40 lira üzerinde olduğunu belirtti.
Euro/TL kuru 36,57 lira seviyesinde ve Memiş, euronun hem parite tarafında hem de TL kuru tarafında ucuz kaldığını belirtti. Haftayı düşüşle değer kayıplarıyla tamamlayan euronun yükseliş beklentileri devam ediyor.
Ons altın 2 bin 686 dolarda ve 2 bin 680 dolar seviyesi önemli bir destek noktası. Bu seviyenin kalıcı olması durumunda, 2 bin 720 dolar direncine yükseliş bekleniyor. Memiş, ons altın ve ons gümüşte düşüş yönlü beklentisinin devam ettiğini vurguladı.
Gram altında 3 bin lira resmi kur ve 3 bin 42-3 bin 59 lira serbest piyasa değeri var. 3 bin lira seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Memiş, ons altının 2 bin 700 dolar seviyesine yükselmesine karşın gram altının düşük kalmasının işçilik farklarının kapanmasından kaynaklandığını belirtti.