Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Bölgedeki Son Gelişmeleri Al Hades’e Değerlendirdi
Suudi Arabistan merkezli Al Hades kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’deki son gelişmelere ilişkin görüşlerini paylaştı.
Suriye’deki Durum
Bakan Fidan, Suriye’nin 13-14 yıllık zorlu bir dönemin ardından yeni bir döneme girdiğini belirtti. Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometrelik bir sınırı olduğunu ve iki ülkenin nüfuslarının akraba olduğunu vurguladı. Suriye’deki savaşın başladığında muhalefetin Türkiye’ye sırtını dayadığını ve milyonlarca mültecinin Türkiye’yi evleri olarak gördüğünü hatırlattı.
Türkiye’nin Suriye muhalefetinin yapıcı bir şekilde sorunu çözmesi için çok çalıştığına dikkat çeken Fidan, Rusya ve İran ile güç paylaşımına giren Suriye rejimi Başkan Esad’ın halkıyla barış yapmaktan kaçındığını vurguladı.
Esad’ın Devrilmesindeki Türkiye’nin Rolü
Fidan, Türkiye’nin Esad yönetiminin devrilmesinde hiçbir rol oynamadığını açıkladı. Harekat başladıktan sonra muhaliflerin desteğini aldıklarını, ancak öncesinde böyle bir planlama yapmadıklarını belirtti.
Esad’ın Kaçışı
Bakan Fidan, Esad’ın ülkeyi terk etmesi için bazı muhatapların aradığını ancak kimlerin doğrudan görüştüğünü bilmediğini söyledi. Rusya’nın Esad’ın kaçışını organize ettiğini vurguladı.
MİT Başkanı’nın Şam Ziyareti
Dışişleri Bakanı, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Şam’a yaptığı ziyareti şu şekilde açıkladı:
“Kalın’ın ziyareti öncesinde bölge ülkeleri ve Batı ile istişarelerde bulunduk. Şam’daki yeni yönetimle iletişimin koşulları hakkında görüş birliği sağladık. Bunlar arasında terör örgütlerinin Şam’dan yararlanmaması, azınlıklara iyi davranılması ve komşularına tehdit oluşturulmaması vardı. Kalın, uluslararası toplumun görüşlerini karşı tarafa iletti ve onların görüşlerini aldı. Bu görüşmeler, Akabe Körfezi’ndeki önemli toplantının temelini oluşturdu.”