Geminidler Türkiye’den İzlenebilecek
Her yıl görülen Geminid meteor yağmuru, bu gece Türkiye’den de izlenebilecek. En net görüş, saat 17.00’den şafak vaktine kadar olan zaman diliminde, şehir ışıklarından uzak karanlık alanlarda mümkün olacak.
Yağmur, 3200 Phaethon asteroitinden kopan parçaların neden olduğu meteorlardan oluşuyor. Bu asteroitin Güneş etrafındaki bir turu yaklaşık 1,5 yıl sürüyor. Meteor yağmuru sırasında görülen ışık çizgileri, Dünya atmosferine yüksek hızla giren ve yanan küçük göktaşlarının etkisiyle oluşuyor.
Türkiye’den İzleme Bilgileri
Gözlem için ideal açı yaklaşık 45 derece. En uygun saatler gece yarısından sonra 02.00 civarı. Karanlığa alışmak için gözlemden en az 30 dakika önce telefon veya ışık kaynaklarından uzak durulması önerilir.