İsrail Hapishanelerinden Filistinli Esirlerin Serbest Bırakılması
İsrail hapishane yönetimi, serbest bırakılacak esirlerin işlemlerini tamamlamasının ardından Filistinli esirler otobüslere bindirildi.
Serbest bırakılan 183 Filistinli esir arasında müebbet hapis cezasına çarptırılmış 18, ağır hapis cezasına çarptırılmış 54 ve 7 Ekim 2023 tarihinden sonra Gazze Şeridi’nden alıkonulan 111 kişi bulunuyor.
İsrailli Esirlerin Teslim Edilmesi
Esir takasının beşinci turunda, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli erkek esirler Eli Sharabi, Or Levy ve Almanya-İsrail çifte vatandaşı Ohad Ben Ami, Kızılhaç ekiplerine teslim edildi.
Karşılıklı Esir Serbest Bırakılması
İsrailli esirlerin Kızılhaç’a teslim edilmesinin ardından İsrail hapishanelerinde tutulan 183 Filistinli esir serbest kaldı.
Hamas’ın Gözdağı
Esir takası anlaşmasının beşinci turunda İsrailli esirlerin teslim edileceği platforma Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları “Biz Tufanız… Biz Ertesi Günüz” yazılı bir pankart astı. Bu pankart, ABD Başkanı Trump’ın Gazze hakkındaki yorumlarına bir yanıt olarak yorumlandı.
Teslim Töreninin Sembolik Anlamı
Kassam Tugayları tarafından esirlerin tesliminin Deyr el-Belah kentinde yapılması, Trump’ın Gazze’nin “yaşanılamaz” bir yer olduğu ifadelerine karşı bir mesaj olarak görüldü.
Ateşkes ve Esir Takası Anlaşması
Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak’ta yürürlüğe girmişti. Esir takasının ilk dört turunda 583 Filistinli esir ve 13 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.
Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasına göre, birinci aşamada 1900’den fazla Filistinli ve 33 İsraillinin serbest bırakılması bekleniyor.