enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2756
EURO
50,1962
ALTIN
6.375,38
BIST
12.668,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
4°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
5°C
Salı Parçalı Bulutlu
6°C

Enerji Bakanı Bayraktar’dan Gazprombank açıklaması! "Rusya’dan gaz akışını etkileyecek her türlü karara karşıyız…"

Enerji Bakanı Bayraktar’dan Gazprombank açıklaması! "Rusya’dan gaz akışını etkileyecek her türlü karara karşıyız…"
30.11.2024 14:24
25
A+
A-

Londra’da Enerji Bakanı Bayraktar’dan Açıklamalar

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Londra temasları kapsamında düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye-İngiltere Enerji İşbirliği

Dönmez, İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktardı. Görüşmede iki ülke arasında enerji alanında bir mutabakat zaptı imzalandığını ifade etti.

Bakan Dönmez, Türkiye ve İngiltere’nin enerji alanında birçok ortak noktası bulunduğuna dikkat çekti. Temasları kapsamında küresel enerji sektörü yatırımcıları ve finans kuruluşlarının temsilcileriyle de görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Türkiye’nin Enerji Dönüşümü Hedefleri

Türkiye’nin iklim değişikliği ve enerji dönüşümü hedefleri olduğunu hatırlatan Dönmez, Avrupa’ya ihracatı artırmak için sanayinin hazır olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisindeki kapasitesini 30 gigavat seviyesinden 120 gigavata çıkarmayı planladıklarını kaydetti.

İngiltere’den 2 Milyar Sterlinlik Finansman Olasılığı

Dönmez, yatırımcıların ve finans kuruluşlarının Türkiye’nin enerji planlarına büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. “Önümüzdeki dönemde büyük bir finansmanı ülkemize getireceğimize inanıyorum” dedi.

Türkiye’de yenilenebilir enerjide gelecek 10-11 yılda yaklaşık 108 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı oluşacağını söyleyen Dönmez, Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi’nin (UKEF) Türkiye’ye 2 milyar sterlinlik bir finansman sağlamayı planladığını bildirdi.

Nükleer Enerjide İşbirliği

Dönmez, Türkiye ve İngiltere arasında bir diğer önemli konunun küçük modüler nükleer reaktörler olduğunu belirtti. “20 bin megavatlık nükleer enerji programı üzerinde çalışıyoruz. Bunun 5 bin megavatının küçük modüler nükleer reaktör kapasitesi olmasını hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin küçük modüler nükleer reaktörlere ilişkin hukuki bir çerçeveyi gelecek yıl oluşturmayı hedeflediğini de paylaştı.

Gazprombank Yaptırımları

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ABD’nin Gazprombank’ı yaptırım listesine almasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Rusya’dan gaz akışını etkileyecek her türlü karara karşıyız. Bu yaptırımlar bu noktaya gelecekse Türkiye’nin ekonomisine ve vatandaşlarına zarar vereceğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Türkiye için önemli bir doğal gaz tedarikçisi olduğuna işaret eden Dönmez, Avrupa’nın dördüncü büyük gaz pazarı olduklarını hatırlattı. Gaz ticaretinin herhangi bir aksamaya mahal vermeden devam etmesi gerektiğini belirtti.

Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya akışını sağlayan transit anlaşmanın 2024 sonunda sona ereceğine ilişkin olarak Dönmez, “O güne geldiğimizde bir şekilde bu anlaşma uzatabilir. Uzaması Avrupa için de iyi olur. Bu noktada Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır ama anlaşmanın uzayabileceğini düşünüyorum” dedi.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin doğal gazdaki çeşitli altyapı projeleriyle bölgeye arz güvenliği açısından katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.