Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %13,9 düşüşle 68 bin 654 adede geriledi. Otomobil satışları ise %12,6 düşüşle 55 bin 944 adet olarak gerçekleşti.
Genel pazardaki daralmaya rağmen, elektrikli otomobil satışları önemli bir artış gösterdi. Tam elektrikli otomobil satışları %56,7 artışla 6 bin 225 adede yükseldi ve bu segmentin toplam satışlardaki payı %11,1’e ulaştı.
ODMD verilerine göre, Togg T10X, Ocak ayında gerçekleştirdiği 1570 satışla en yakın rakibine 555 fark atarak pazar liderliğini korudu. Togg’un elektrikli otomobil pazarındaki payı %25’e ulaştı ve satılan her dört elektrikli araçtan biri Togg oldu.
Elektrikli otomobil satışlarında marka bazında sıralama şu şekilde gerçekleşti:
Model bazlı satış rakamları ise şu şekilde sıralandı:
Elektrikli araçlara olan talep, yerli üretim teşvikleri ve sürdürülebilir ulaşım politikaları sayesinde hızla artıyor. Togg’un pazar liderliğini sürdürmesi, Türkiye’nin elektrikli araç sektöründeki gücünü artırırken, markaların rekabetini de kızıştırıyor. Tesla’nın sipariş süreçlerini yeniden açmasıyla pazardaki dengelerin nasıl değişeceği merak konusu.