Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, evlerde bolca bulunan bir baharat, kanserojen özelliklere sahip olabilir: Tuz.
viapais.com’dan alınan haberlere göre tuz, çok yönlü kullanımı nedeniyle neredeyse her gün tüketilen bir madde haline geldi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, bu durumun böyle olmaması gerektiğini vurguluyor.
Tuzun %97 ila %99’u sodyum klorürden oluşur. En yaygın olarak kullanılan tuz türü rafine tuzdur. Bu tuzlar, aşırı derecede rafine edildikleri için besinsel değer taşımaz ve safsızlık içermezler.
Aşırı tuz tüketimi, kan basıncını yükselterek hipertansiyonun yaklaşık %30’una yol açar. Ayrıca aşağıdakilerle de bağlantılı olabilir:
2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik SHAKE adında bir teknik kılavuz yayınladı. İspanyol Tıbbi Onkoloji Derneği (SEOM) Yönetim Kurulu üyesi María José Safont, Cuidate Plus blogunda yaptığı açıklamada, aşırı tuz alımının gastrit ve mide mukozal atrofisinin erken evrelerinde bile etkili olabileceğini söyledi. Bu durum, Helicobacter pylori gibi bakterilerin kolonizasyonunu artırarak mide kanseri riskiyle ilişkili kronik gastrite yol açabilir.