enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2796
EURO
50,2391
ALTIN
6.413,09
BIST
12.456,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
11°C
Bursa
11°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
3°C

Devlet radarına aldı: Davete gitmeyene yüzde 53 ceza kapıda

Devlet radarına aldı: Davete gitmeyene yüzde 53 ceza kapıda
12.09.2025 15:42
16
A+
A-

Maliye, gayrimenkul satışlarında tapuda düşük bedel göstererek harç ve vergi kaybına yol açanları mercek altına aldı. Yapay zekâ destekli taramalar sonucu gerçek satış fiyatı ile beyan edilen değer arasındaki uçurumların büyümesi üzerine, son beş yılı kapsayan kapsamlı bir inceleme başlatıldı.

Uzmanlar, özellikle büyükşehirlerde kayıt dışılığın giderek görünür hâle geldiğini vurgulayarak, devlet artık hem alıcıyı hem satıcıyı sıkı takibe aldı. Gönüllü düzeltme yapanların cezasız kurtulacağını, aksi hâlde ağır yaptırımların gündeme geleceğini belirttiler.

Temsilciler geçmişte daha çok inşaat firmalarının incelenmesine rağmen artık bireysel alıcı ve satıcıların da radar altında olduğunu belirterek konut kredilerinin de denetimlere dâhil edildiğini ifade etti. Aynı zamanda 10 milyon TL’ye satılan bir evin tapuda 2,5 milyon TL gösterilmesi devlete ciddi kayıp yaşattığını, bu tür işlemler doğrudan incelemeye girdiğini belirtti.

Eksik beyanın tespit edilmesi durumunda hem alıcı hem satıcının, ödemedikleri tapu harcını ceza ve faizle birlikte ödemek zorunda kalacağını söyleyen sektör temsilcileri, şu anda yıllık gecikme faizinin yüzde 53,25 olduğunu ve beş yıl öncesine dair eksik ödeme çıkarsa vatandaşlar katmerli cezalarla karşılaşabileceğini söyledi.

Ayrıca, emlakçıların da düşük komisyon faturası kesmesi hâlinde cezalı vergi riski taşındığı söylenerek, komisyonun bir kısmının rayiç bedel üzerinden faturalandırılıp kalanı elden alınması halinde bu farkın da tespit edilmesiyle geriye dönük tahsilat yapılabilecek.

AKP Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanı Mustafa Demir ise rayiç bedel düzenlemeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Vatandaşın sırtına yeni yük bindirmeyeceğiz. Hem belediyelerin gelir ihtiyacını gözeten hem de vatandaşın hakkını koruyan dengeli bir yaklaşımı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Maliye’nin başlattığı bu geriye dönük denetimler, milyonlarca gayrimenkul işleminde eksik beyanı gün yüzüne çıkaracak. Uzmanlar, gönüllü düzeltme ile yükümlülüklerini yerine getirenlerin ceza ve faizden kurtulabileceğini, aksi durumda ise ağır yaptırımların kaçınılmaz olacağını hatırlatıyor.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.