Çin’de tüketici fiyatları Aralık 2025’te yıllık bazda yüzde 0,8 artarak son 34 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. Ancak bu artışa rağmen, uzun süredir deflasyonla mücadele eden ülkede fiyatların hâlâ yeterli düzeyde yükselmediği görüşü öne çıkıyor.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun yayımladığı verilere göre, tüketici fiyatlarındaki artış beklentilerle uyumlu gerçekleşirken, üretici fiyatları cephesinde düşüş devam etti. Bu durum, iç talep zayıflığına ve sanayi sektöründeki deflasyonist baskıların sürdüğüne işaret ediyor.
TÜFE 34 AYIN ZİRVESİNDE, ÜFE GERİLİYOR
Aralık ayında Çin’de yıllık Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,8 artarken, Üretici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 1,9 geriledi. Analistler, üretici fiyatlarındaki düşüşün sanayi tarafında talep eksikliğinin devam ettiğini gösterdiğini ve fiyat artışlarının kalıcılığına dair soru işaretlerini artırdığını belirtiyor.
İÇ VE DIŞ BASKILAR EKONOMİYİ ZORLUYOR
Zayıf iç talep, yerel yönetimlerin borç sorunları ve gayrimenkul sektöründeki süregelen durgunluk Çin ekonomisini baskılamaya devam ediyor. Buna ek olarak, ABD’nin uyguladığı gümrük tarifeleri ve dış ticaret politikalarındaki belirsizlikler de büyüme görünümünü olumsuz etkiliyor.
Kovid-19 sonrası dönemde birçok gelişmiş ekonomide yüksek enflasyon yaşanırken, Çin’de bunun tersine fiyatların düşük seyretmesi dikkat çekiyor.
“DEFLASYON BASKILARI HALA CANLI”
Asya piyasaları analisti Sadi Kaymaz, Çin’de tüketici fiyatlarının son üç yılın zirvesine ulaşmasına rağmen tablonun hâlâ deflasyonist olduğunu vurguladı. Kaymaz, yıllık enflasyon oranının yalnızca yüzde 0,8 seviyesinde kalmasının, fiyat artışlarının zayıf olduğunu gösterdiğini belirtti.
Kaymaz’a göre, 2025 yılı genelinde Çin’de yıllık enflasyon neredeyse sıfır seviyesinde gerçekleşti ve genel tüketici fiyatları bir önceki yılın seviyesinde kaldı.
GIDA VE ALTIN FİYATLARI ÖNE ÇIKIYOR
Enflasyon sepetine bakıldığında, gıda fiyatlarındaki artışın dikkat çektiğini belirten Kaymaz, özellikle sebze fiyatlarının hava koşullarının etkisiyle geçen ay yüzde 18 yükseldiğini ifade etti. Bu artış, gıda grubundaki genel yükselişe önemli katkı sağladı.
Öte yandan, altın fiyatlarındaki artışın da enflasyon üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Mücevher ürünlerini kapsayan “muhtelif mal ve hizmetler” grubunda görülen çift haneli artışın, büyük ölçüde altın fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığı değerlendiriliyor.
UZMANLAR DÜŞÜK ENFLASYONUN SÜRECEĞİNİ ÖNGÖRÜYOR
ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, tüketici enflasyonundaki yükselişin baz etkisi ve gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını belirterek, üretici fiyatlarının hâlâ deflasyon bölgesinde kaldığını vurguladı.
Dijkhuizen, Çin’de enflasyonun 2026’da yüzde 1, 2027’de ise yüzde 1,4 seviyesine yükseleceğini, ancak bunun yine de düşük bir enflasyon ortamına işaret ettiğini ifade etti.
ING Group Çin Başekonomisti Lynn Song ise 2026’da TÜFE’nin yüzde 0,9 artmasını beklediklerini söyledi. Song, bu oranın küresel merkez bankalarının yüzde 2’lik hedefinin oldukça altında olduğunu, ancak son yıllara kıyasla daha sağlıklı bir tablo sunduğunu dile getirdi.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ GÜÇLENİYOR
Uzmanlar, enflasyonun düşük seyretmeye devam etmesinin parasal gevşemeyi engellemeyeceği görüşünde birleşiyor. ING’ye göre, Çin’de bu yıl içinde ek faiz indirimleri için gerekçeler bulunuyor ve 2026’nın ilk yarısında 10 baz puanlık bir faiz indirimi gündeme gelebilir.
2026 YEMEK ÜCRETİ: Günlük yemek bedeli ne kadar, kaç TL oldu? Resmi Gazete’de yayımlandı!
Kredi notu kredi çekmek için yeterli olmayacak! Davranışsal risk analizi dönemi
Konut satışında kritik değişiklik! 1 Şubat’tan itibaren zorunlu olacak…
BM’den Türkiye ekonomisine orta vadeli büyüme ve enflasyon tahmini
SON DAKİKA ALTIN HABERİ | Krizlerin kazananı altın mı oluyor? Yeni zirve tahmini geldi
Goldman Sachs’tan gümüş için şaşırtan uyarı! Yatırımcı ne yapmalı?