Haneler ve şirketler tarafından ödenen vergiler, hükümetin uçak ve araba alımlarına, gizli harcamalarına gitmiştir. Emekliler, esnaflar ve çiftçiler zorluk çekerken, kurum ve kuruluşlara bu grupları desteklemek için milyarlarca lira aktarıldı. Vatandaşlar ise bu desteklerden yararlanamadı.
2023 yılında 755,8 milyar TL olan görevlendirme gideri, 2024’te 1 trilyon 219 milyar liraya ulaştı. Hatalı enerji politikaları nedeniyle Elektrik Üretim A.Ş.’nin görevlendirme gideri 2024’te neredeyse üç katına çıkarak 213,7 milyar TL’ye yükseldi. BOTAŞ’a ise yılın son iki ayında 66 milyar TL görevlendirme gideri ödendi.
Emeklilerin açlık sınırı altında maaş aldığı 2024’te Sosyal Güvenlik Kurumu’na aktarılan görevlendirme gideri ödemesi, bir yılda 502,7 milyar TL’den 777,9 milyar TL’ye yükseldi. Mali kurumlara ayrılan görevlendirme gideri de 2023’te 37,1 milyar TL iken, 2024’te 125,4 milyar TL’ye ulaştı.
Çiftçinin tarlasını ekemediği yılda Ziraat Bankası’na aktarılan görevlendirme gideri, 21,1 milyar TL’den 87,6 milyar TL’ye yükseldi. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, “Bu zararlar tarımı ve hayvancılığı desteklemek için yapıldıysa, domates, biber neden pahalı, millet sofrasında neden et yok, çiftçi neden bu durumda?” diye sordu.
Aynı dönemde Halkbankası’nın görevlendirme gideri 15,9 milyar TL’den 37,6 milyar TL’ye yükseldi.
Hükümetin uçak ve araba alımları 2024’te de devam etti. Geçen yıl hava taşıtı kiralama gideri 7 milyar TL’yi, taşıt kiralama gideri ise 4,2 milyar TL’yi aştı.
Örtülü ödenek kapsamındaki gizli harcamaların büyüklüğü geçen yıl yüzde 61,8 artarak 10 milyar 480 milyon TL’ye ulaştı.
2024 bütçesinde burs ve harçlıklar için ödenen tutar 26,3 milyar TL’de kaldı. Çiftçilere verilen mazot ve gübre desteği ise 19,7 milyar TL oldu.
10,7 trilyon TL harcama yapılan ve faiz gideri 1,2 trilyon lirayı aşan 2024 bütçesinde Ozan Bingöl’ün hesaplamalarına göre, tarıma ayrılan destek tutarı yalnızca 91,5 milyar TL’de kaldı.