
Bursa Osmangazi’de miniklere “Toprağın Hafızası” atölyesi
Bursa Osmangazi’de miniklere “Toprağın Hafızası” atölyesi Osmangazi Belediyesi, yaz tatilinde çocukların hem keyifli vakit geçirebileceği hem de yeni bilgiler ve beceriler edinebileceği etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. “Toprağın Hafızası” temasıyla düzenlenen bu özel programda, 8-12 yaş grubundaki minikler, Türk edebiyatının usta kalemlerinden Yaşar Kemal’in Teneke adlı eserinden ilham alarak hem edebiyatın büyülü dünyasıyla tanıştı hem de çeşitli sanat, kültür ve oyun aktivitelerine katıldı.
Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte çocuklar, kendi resim kitaplarını boyayarak hayal güçlerini renklerle ifade etti. Yaratıcı drama atölyelerinde sahne canlandırmaları yaparak hem özgüvenlerini geliştirdiler hem de grup çalışmasının önemini deneyimlediler. El becerilerini ortaya koydukları ritim aleti yapımında ise müziğin ritmini kendi elleriyle oluşturmanın keyfini yaşadılar. Program, çocuk yogası ile son buldu ve minikler, eğlenceli olduğu kadar rahatlatıcı anlar da yaşadı.
Osmangazi Belediyesi yetkilileri, bu tür etkinliklerin çocukların sanatsal yönlerini güçlendirmenin yanı sıra kültürel birikimlerine ve sosyal gelişimlerine de önemli katkılar sunduğunu vurgulayarak, yaz tatili boyunca benzer etkinliklere devam edeceklerini belirtti.
Etkinliği yöneten Yaratıcı Drama ve Özel Eğitim Öğretmeni Gülşah Günay, gerçekleştirilen çalışmanın temel amacının çocuklara hem doğa bilinci hem de iş birliği kültürü kazandırmak olduğunu vurguladı. Günay, “Yaşar Kemal’in Teneke isimli eserinden yola çıkarak, çocukların hem çevreye duyarlılıklarını artırmayı hem de birlikte üretme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen özel bir toprak atölyesi gerçekleştirdik. Eserde, sivrisineklerle mücadele eden ve çeltik tarlalarıyla bilinen bir köyün dönüşüm sürecini, adalet arayışını ve toplumsal dayanışma temasını işledik” dedi.

Bursa Osmangazi miniklere “Toprağın Hafızası” atölyesi
Atölye süresince çocukların aktif olarak katılım gösterdiğini belirten Günay, “Drama canlandırmaları ile eserdeki sahneleri yeniden hayata geçirdik. Kendi ellerimizle ritim aletleri üreterek müziğin enerjisini keşfettik, çocuk yogası ile denge, esneklik ve odaklanma çalışmaları yaptık. Resim atölyesinde ise hayal güçlerini tuvale aktardılar. Özellikle çoraptan sivrisinek yapma etkinliği, çocuklara hem geri dönüşüm bilinci kazandırdı hem de kitaptaki köyde yaşanan sivrisinek sorununa eğlenceli bir gönderme oldu. Parkur etkinliği ile ise özgüvenlerini artırmayı, fiziksel koordinasyonlarını geliştirmeyi ve takım çalışmasını pekiştirmeyi amaçladık” ifadelerini kullandı.
Günay, kullanılan tüm malzemelerin geri dönüştürülebilir materyallerden seçildiğinin altını çizerek, atölye çalışmalarının devam edeceğini müjdeledi. “Önümüzdeki etkinliklerde de Yaşar Kemal’in eserlerinden ilham almaya devam edeceğiz. Bir sonraki haftalarda Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde masallar üzerine yaratıcı drama çalışmaları yapacağız. Programın finalinde ise Macera Parkı’nda masallarla Yaşar Kemal’i anacak, onun doğa sevgisini ve çevre bilincini çocuklara kalıcı şekilde aktarmayı hedefleyeceğiz” dedi.
Yaratıcı Drama ve Özel Eğitim Öğretmeni Gülşah Günay yönetiminde gerçekleşen “Toprağın Hafızası” atölyesinde, Yaşar Kemal’in Teneke eserinden ilhamla drama canlandırmaları, ritim aleti yapımı, çocuk yogası, resim çalışmaları, geri dönüşüm projeleri ve parkur etkinlikleri yapıldı. Etkinlik, çocuklara hem doğa bilinci hem de iş birliği kültürü kazandırmayı hedefledi.