enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2756
EURO
50,1962
ALTIN
6.375,38
BIST
12.668,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
5°C
Salı Parçalı Bulutlu
6°C

Bir yılda 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti

Bir yılda 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti
03.12.2022 17:50
406
A+
A-

Bir yılda 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti YASAD Başkanı Gönül Kamalı, yazılımcıların yurt dışına göç ettiğini, geçen yıl 30 bin kişinin gittiğini ve bu sayının 100 bine kadar çıkabileceğini belirtti.

Bir yılda 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti

Bir yılda 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti

EKONOMİ –  Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, 2021 yılında 30 bin yazılımcının yurt dışına çıktığını söyledi. Kamalı, yazılımcıların düşük maaş ve uzun çalışma saatleri nedeniyle bu tercihi yaptığını kaydetti.

100 bine yakın yazılımcının yurt dışına çıkabileceğini söyleyen Kamalı, Avrupa ve ABD’nin yazılımcı yetiştirme oranının düşük olması nedeniyle ihtiyacını dışarıdan kapattığını belirterek “Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil” dedi.

 

Blomberg HT’den İlayda Kılıçay’ın haberine göre yazılımcıların yurt dışına çıkmalarının başlıca sebeplerinden birisinin uzun çalışma saatleri olduğunu kaydeden Kamalı, “Uzaktan çalışılabildiğinden ötürü şirket bağlılığı zayıf kalıyor, artan çalışma saatleri ve iyi fırsatlar yazılımcının başka işe geçmesiyle sonuçlanıyor. Böylece geride kalanların üzerinde de büyük bir çalışma baskısı oluşuyor. Bir yazılımcıdan memnunsanız o kişinin arkadaşlarından da CV istenir işe alımın yüzde 30’u tanıdık üzerinden olur. Bu nedenle bir kişinin işten çıkması bir yıl içinde 5 kişinin daha işi bırakması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti. Öte yandan belirli tematik alanlarda da çok ciddi açıkların olduğunu ve söz konusu alanda faaliyet gösteren şirketlerin de bu durumdan yüzde 50 civarında etkilendiğini söyledi.

Kaynak: Birgün

 

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.