enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2796
EURO
50,2391
ALTIN
6.413,09
BIST
12.456,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
11°C
Bursa
11°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
3°C

‘Beyin ölümü’ teşhisiyle ilgili yeni kılavuz

ABD’de dört tıp derneği, beyin ölümü teşhisinin daha tutarlı ve güvenilir bir şekilde yapılması için yeni bir kılavuz yayınladı. Kılavuza göre, beyin ölümü teşhisi için iki temel kriter bulunuyor: beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybı ve beyin sapı fonksiyonlarının kaybı.

‘Beyin ölümü’ teşhisiyle ilgili yeni kılavuz
12.10.2023 22:15
158
A+
A-

ABD’de 4 tıp derneği, beyin ölümü teşhisinin daha tutarlı ve güvenilir bir şekilde yapılması için yeni bir kılavuz yayınladı.

Kılavuza göre, beyin ölümü teşhisi için iki temel kriter bulunuyor: beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybı ve beyin sapı fonksiyonlarının kaybı.

İKİ AYRI AŞAMA

Beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybı, hastanın bilincinin kapalı olması, ağrıya tepki vermemesi ve istemli kas hareketlerinin olmaması ile değerlendiriliyor. Beyin sapı fonksiyonlarının kaybı ise hastanın kendi başına nefes alamaması ve gözbebekleri, solunum, kalp atış hızı ve kan basıncı gibi hayati fonksiyonların makine desteği ile devam etmesi ile belirleniyor.

Kılavuz, beyin ölümü teşhisinin iki ayrı aşamada yapılmasını öneriyor. İlk aşamada, hastanın beyin fonksiyonlarının ve beyin sapı fonksiyonlarının kaybını değerlendirmek için klinik muayene yapılıyor. İkinci aşamada ise klinik muayenenin sonuçlarını desteklemek için görüntüleme testleri veya elektroensefalografi (EEG) gibi ileri tetkikler yapılabiliyor.

Yeni kılavuz, ABD ve diğer ülkeler arasında beyin ölümü teşhisinde farklılıkların giderilmesine yardımcı olması bekleniyor. Kılavuz, doktorlara beyin ölümünün daha doğru ve tutarlı bir şekilde teşhis edilmesini sağlayarak, organ bağışı ve nakli gibi uygulamalarda da daha fazla şeffaflık ve güvenilirlik sağlayacak.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.