enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2784
EURO
50,2543
ALTIN
6.404,06
BIST
12.534,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
11°C
Bursa
11°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
6°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
4°C

Avrupa Merkez Bankasından “müdahaleye hazırız” mesajı

Avrupa Merkez Bankasından “müdahaleye hazırız” mesajı
11.04.2025 15:25
9
A+
A-

Christine Lagarde, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Varşova’da katıldığı toplantının ardından Euro Grubu Başkanı Paschal Donohoe ve Avrupa Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis ile basın açıklaması yaptı. Para politikası hakkında detaylı bir değerlendirme yapmaktan kaçınan Lagarde, ticaret üzerinde mevcut veya potansiyel etkileri olan tarife düzenlemelerinin, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) değerlendirmelerinde dikkate alınması gereken önemli unsurlar olduğunu vurguladı. ABD’nin karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak durdurma kararına atıfta bulunan Lagarde, ECB’nin gelişmeleri yakından takip ettiğini ve fiyat istikrarı ile finansal istikrarı sağlamak adına gerektiğinde tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını belirtti.

Lagarde ayrıca, ECB Yönetim Konseyi’nin ekonomik şoklara karşı mali kapasitenin güçlendirilmesi gerektiği yönündeki uzun süredir devam eden görüşünü yineledi. Piyasalarda son zamanlarda görülen dalgalanmalara rağmen, Euro Bölgesi’nde finansal altyapıların sorunsuz işlediğini ve piyasa işleyişinde herhangi bir aksama olmadığını söyledi. Döviz kurları konusunda ise ECB’nin belirli bir seviyeyi hedeflemediğini, ancak kur hareketlerinin enflasyon üzerindeki etkilerini dikkatle izlediklerini ifade etti.

Toplantıya katılan Donohoe, Euro Bölgesi ekonomisinin güçlü temeller üzerine kurulu olduğunu belirtirken, ABD’nin tarifeleri askıya alma kararının yeni bir müzakere süreci için imkân yarattığını söyledi. Bölge ülkelerinin bu süreçte birlikte hareket etme konusunda anlaştıklarını da ekledi.

Dombrovskis ise tarife politikalarındaki ani değişikliklerin, bu uygulamaların Avrupa ekonomisi üzerindeki etkilerini tahmin etmeyi zorlaştırdığını dile getirdi. ABD’nin bu politikadan en çok zarar göreceği görüşünde olduğunu ifade eden Dombrovskis, artan maliyetlerin tüketici alım gücünü ve reel ücretleri düşüreceğini, ithal girdilerin fiyatlarını artıracağını ve yatırımcı güvenini sarsacağını söyledi. AB’nin bir tarife savaşına girmek istemediğini belirten Dombrovskis, her iki tarafın da çıkarlarını koruyacak yapıcı bir anlaşma için müzakerelere açık olduklarını vurguladı.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.