enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,1937
EURO
50,2507
ALTIN
6.404,58
BIST
12.456,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
11°C
Bursa
11°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
3°C

Arap Birliği’nden İsrail’in Somaliland kararına sert tepki

Arap Birliği’nden İsrail’in Somaliland kararına sert tepki
28.12.2025 09:58
0
A+
A-

Arap Birliği, İsrail’in Somali’den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan eden Somaliland bölgesini “bağımsız bir devlet” olarak tanıma kararını kınayarak, bu adımın provokatif olduğunu ve bölgesel güvenliği tehdit ettiğini bildirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in söz konusu kararının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

İsrail’in bu adımını “uluslararası hukukun açık ihlali” olarak nitelendiren Ebu Gayt, bunun devletlerin egemenliği ve toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

Ebu Gayt, tek taraflı tanıma girişimlerinin Somali’nin iç işlerine müdahale anlamına geldiğini ve tehlikeli bir emsal oluşturduğunu ifade etti.

İsrail’in Filistin halkına ve bölge ülkelerine yönelik ihlallerine dikkati çeken Ebu Gayt, şunları kaydetti:

“Tel Aviv yönetimi bu kararla bir Arap ve Afrika ülkesi olan Somali’nin egemenliğini hedef almakla kalmayıp, bazı üçüncü taraflarla birlikte bölgenin istikrarını zedelemeye yönelik adımlar atıyor.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün yaptığı açıklamada, Somaliland’ı “bağımsız ve egemen bir devlet” olarak tanıdıklarını duyurmuştu.

Bu kararla İsrail, Somaliland’ı tanıyan ilk ülke oldu.

Somali hükümeti ise Somaliland’ı ülkenin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü ve bölgeyle ilgili her türlü tek taraflı tanıma veya anlaşmayı egemenliğine açık bir saldırı olarak değerlendirdiğini daha önce defalarca dile getirmişti.

Zelenski–Trump zirvesi! Kritik gün: Masada 20 maddelik plan var…

MACRON’UN PUTİN ÇAĞRISI ŞOKE ETTİ! Avrupa’da panik…

İspanya’da Noel yarışı: 450 katılımcı buz gibi sulara atladı

Görüntüler İngiltere’den: Dev obruk tekneleri yuttu!

“Tufan kopacak” dedi, destekçileri gemiler yaptı! Bir ülkeyi böyle karıştırdı: “Kıyamet iptal”… BU BİR İLK DEĞİL!

Japonya, 1 milyondan fazla yabancı işçi almayı planlıyor: Öncelikli olarak bu sektörlere alım düşünülüyor!

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.