Yüksek Mahkeme yargıçları, TikTok’u yasaklamanın ifade ve özgürlüklerle ilgili Anayasa’nın Birinci Maddesiyle çelişip çelişmeyeceğini tartıştı.
Başyargıç John Roberts, TikTok’un kullanıcılarına yönelik değerlendirmesini yaparken, uygulamayı kullanan 170 milyon kişinin yabancı bir düşmanın tüm bilgilerini topladığını gözden kaçırdığını belirtti.
ABD Kongresi’nin yasağa ilişkin kararına atıfta bulunan Roberts, mahkemenin daha önce bir şirketin kurumsal yapısını düzenleyen bir yasayı Birinci Madde gerekçesiyle iptal ettiği bir emsal bulunmadığını söyledi.
Yargıç Elena Kagan ise uygulamanın sahibi şirketin ABD’ye değil Çin’e ait olduğunu vurguladı ve “yabancı bir şirketin” Birinci Madde’nin koruması altında olmadığını belirtti.
ABD hükümeti adına Başsavcı Elizabeth Prelogar, TikTok’un Amerikalıların “ayrıntılı profillerini” oluşturma çabalarını vurguladı ve uygulamanın “şantaj ve casusluk için ciddi araç” sağlama potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
ABD medyası, Yüksek Mahkeme üyelerinin TikTok’un Çin bağlantıları hakkındaki endişelerinin, uygulamanın yasaklanması yönünde karar alınacağı izlenimi verdiğini öne sürüyor.
Yüksek Mahkeme, TikTok’un yasaklanması veya bir Amerikan şirketine satılmasıyla ilgili davada tarafların sözlü savunmalarını 10 Ocak’ta dinleyecek.
Ana şirketi ByteDance’in platformun haklarını devretmemesi veya Yüksek Mahkeme’nin aksi yönde karar almaması halinde, uygulamayı ABD’de kısıtlayacak yasa 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek.
Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump geçmişte TikTok’u endişelerini dile getirmişlerdi. Ancak TikTok yönetimi bu endişelerin spekülatif olduğunu savundu.
ABD Senatosu, federal çalışanların devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan bir tasarıyı 2022’de oy birliğiyle kabul etti. ABD Temsilciler Meclisi ise üyelerinin ve çalışanlarının resmi cihazlara TikTok indirmelerini yasakladı. Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas dahil olmak üzere birçok eyalette de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarıldı.
ABD Senatosu ayrıca Nisan 2024’te TikTok’a “sat ya da yasaklan” diyen bir yasa tasarısını kabul etti.