enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,1937
EURO
50,2507
ALTIN
6.404,58
BIST
12.456,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
11°C
Bursa
11°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
3°C

25 yaşındaki çalışanını dinlemeyen dünya devi böyle battı

25 yaşındaki çalışanını dinlemeyen dünya devi böyle battı
12.12.2024 10:50
68
A+
A-

Kodak’ın Dijital Çağın Yolunu Kaçırma Hikayesi

1975 yılında dünyada film satışlarının %90’ını ve kamera satışlarının %85’ini elinde bulunduran Kodak, sektörünün tartışmasız lideriydi. Ancak şirket, geleceği göremedi ve dijital devrime ayak uyduramadı, bu da sonunda iflasına yol açtı.

Sansürlenen Buluş

Kodak mühendisi Steve Sasson, 1975’te Kodak’ın laboratuvarında “film gerektirmeyen bir kamera” icat etti. Prototip kusursuz çalışıyordu, ancak Kodak Yönetim Kurulu korktu. Film rulolarının her birinden 15 dolar kazanan şirket, bu buluşun satışlarını tehdit edeceğinden endişelendi. Sasson’a buluşunu gizlemesi emredildi.

Teknoloji Durdurulamaz

Kodak’ın direnişine rağmen dijital kameralar 1995’te yaygınlaşmaya başladı. Rakipleri piyasaya uyum sağlarken Kodak, filmlere odaklanmayı sürdürdü. Bu karar, şirketin sonu oldu.

Akan Nehre Direnmek

1996’da Kodak hala güçlüydü, ancak dijital fotoğraf makineleri hızla yaygınlaşıyordu. Şirket nehre karşı durmaya çalıştı, ancak başarılı olamadı.

Milenyumun Çöküşü

2000’li yıllarda film satışları hızla düştü. Kodak, 2004’te dijital fotoğrafçılığa geçeceğini açıkladı, ancak çok geçti. Canon ve Sony gibi devler pazarı ele geçirmişti.

Tarihsel Zarar ve İflas

2005’te Kodak, tarihindeki en büyük zararı açıkladı. Dijital çağın beklentilerini karşılayamayan şirket, 2012’de iflas başvurusunda bulundu. 28.000 çalışanı işten çıkarıldı ve şirketin ikonik film üretimi durduruldu.

Sonrası

Kodak, 2013’te iflastan çıktı, ancak eski günlerine dönemedi. Şirket artık ticari baskı ve görüntüleme teknolojilerine odaklanıyor. Dijital devrime ayak uyduramayan Kodak’ın hikayesi, değişen dünyada uyum sağlamanın önemine dair bir uyarı niteliğinde.

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.